Serviciile oferite de compania noastra legate de realizarea unei retele sunt:

 

CABLAREA STRUCTURATA

Transmiterea datelor si informatiilor intre diversele departamente ale companiilor este esentiala pentru implementarea unui sistem managerial eficient.

Dezvoltarea tehnologiilor informatice a adus cu sine doua probleme de care trebuie in mod deosebit sa se tina cont. Prima se refera la modul in care trebuie proiectate sistemele dezvoltate, sau reproiectate sistemele existente pentru a deveni un suport eficient si fiabil. A doua problema este ridicata de necesitatea de a defini, dezvolta si implementa o strategie pentru managementul acestor sisteme. Gasirea solutiilor optime la cele doua probleme nu este o sarcina usoara dar, cu o planificare adecvata, aceasta se poate realiza. Cheia pentru rezolvarea celor doua probleme o reprezinta utilizarea conceptului de precablare/cablare structurata .

Retelele locale, bazate pe utilizarea networking-ului structurat (cablare structurata conform standardului EIA/TIA 568-1991 si utilizarea concentratoarelor de date inteligente), sunt sisteme complexe, care vor rezolva atat problema informatizarii diferitelor sectoare (compartimente) ale companiilor, deosebite intre ele din punct de vedere al specificului activitatilor desfasurate si nivelului de decizie, cat si cea legata de centralizarea si gestionarea diferentiata a informatiilor pe durate de timp variabile.

La baza Conceptului de Cablare Structurata stau recomandarile Institutului National American pentru Standardizare (ANSI), recomandari acceptate de Comunitatea Europeana si utilizate in cadrul Standardului European de "Cablare pentru Telecomunicatii a Cladirilor Comerciale". Astfel, in cadrul standardului sunt definite urmatoarele principale elemente:

 

 

Subsistemul de interconectare si comunicatii


Subsistemul de interconectare si comunicatii permite instalarea si managementul retelelor de calculatoare medii si mari, cu performante si fiabilitate ridicata si tehnici sofisticate de management, dedicate in mod special aplicatiilor de tip client-server. Proiectarea acestor retele este bazata pe utilizarea cablarii structurate conform Standardului EIA/TIA 568A-1991 si a unor familii de concentratoare de date inteligente, cu puteri si performante diferite.

Printr-o mare varietate de module de extensie, subsistemul de interconectare si comunicatii conecteaza echipamente terminale, modemuri, PC-uri, statii de lucru, file-servere, etc.

Utilizarea SNMP-ului (Simple Network Management Protocol) asigura managementul intregului subsistem de interconectare si comunicatii. Astfel, componentele subsistemului, modulele de extensie, porturile individuale pot fi monitorizate, configurate si controlate printr-o statie de lucru dedicata. Intregul subsistem este astfel proiectat incat asigura redundanta diverselor sale nivele: sursa de alimentare, management-ul magistralei sistem, etc., asigurand separarea elementelor active de cele de distributie.

Subsistemul de interconectare si comunicatii, subsistem modular, reprezinta o resursa critica a sistemului managerial integrat si performantele acestuia depind direct de modul cum este configurat. Principalele facilitati oferite de subsistemul de interconectare si comunicatii sunt urmatoarele:

•  Adaptabilitatea (posibilitatea de configurare/reconfigurare) pentru orice tip de sistem;

•  Diversitatea optiunilor de conectare la subsistem: RJ-45, AUI, ThinEthernet, fibra optica, etc.;

•  Modularitatea subsistemului permite utilizarea modulelor concentratoare 10BaseT si FOIRL, LAT/TCP terminal servere-lor, bridge-urilor locale, router-elor, simplificind astfel configurarea si management-ul acestuia;

•  Posibilitatea interconectarii intr-o retea de astfel de subsisteme;

•  Administrarea intregului sistem, incluzind produse LAN si WAN oferite de diversi producatori de hardware.

In vederea realizarii unor comunicatii externe eficiente, subsistemul de radiocomunicatii este realizat in general, din retele de radiocomunicatii distincte, retele radio interconectate cu subsistemul de telecomunicatii si subsistemul de interconectare si comunicatii.

Conceptul de sistem managerial integrat, prezentat mai sus in mod succint, reprezinta astazi unul dintre obiectivele de baza al marilor firme atat din domeniul automatizarilor (Yokogawa, Moore), din domeniul telecomunicatiilor (Racal Datacom, 3Com), din domeniul retelelor de calculatoare (Compaq, IBM), din domeniul sistemelor de cablare structurata (AT&T, Siemon), cat si din domeniul software (Iconics, Realflex).


SOLUTII DE CABLARE FTP (I)
Pentru a lua o decizie de a realiza o investitie costisitoare constand in punerea in practica a unui proiect de cablare structurata durabila, orice investitor isi doreste sa se bazeze pe o informatie sigura care sa-i ofere datele determinante in luarea acestor decizii: capabilitatea cablului de a suporta dezvoltarea retelei pe o perioada de 10-15 ani sau chiar mai mult, in conditiile in care se stie ca nu este deloc simplu sa fie inlocuita o retea existenta cu una noua.

Cladirile moderne ofera facilitati complexe in structura actuala abordata de antreprenorii zilelor noastre, si anume: sistemele de alimentare cu energie electrica, de iluminat, de instalatii sanitare, retelele de incalzire, sistemele de alarmare-control, printre care evident se afla si sistemele de cablare. In ceea ce priveste subiectul cablarii, in postura de client, investitorul este pus in situatia de a alege cablarea UTP sau varianta FTP. Cablarea pentru telefonie se bazeaza din totdeauna pe sistemul UTP. La aparitia unor probleme, administratorii de retea acuza deseori fenomenele "fantoma" si asa-numitele "bug"-uri ale echipamentelor active si presupun ca un echipament mai evoluat va aduce solutia. De obicei, resetarea sistemului este "solutia" care rezolva problema inexplicabila. Specialistii, insa, propun alta solutie si anume revizuirea sistemului de cablare.
Utilizarea cablarii FTP face posibila economisirea unor sume importante de bani si in acelasi timp previne intreruperile de sistem - suparatoare si costisitoare in egala masura.
De-a lungul duratei sale de viata, cablarea este de obicei cea mai ieftina parte a retelei, fiind estimata la aproximativ 2% din costul total al cladirii. Acest procent este chiar mai mic decat toleranta luata in calcul pentru realizarea intregii cladiri. Specialistii estimeaza ca importanta acordata din punct de vedere financiar cablarii este extrem de mica, tinand seama de statistici, care arata ca aproximativ 75% din caderile de retea se datoreaza cablarilor necorespunzatoare.
Cablarea FTP este o investitie durabila. Beneficiile ecranarii cu o folie pot fi dovedite tehnic prin parametrii specifici complecsi: atenuarea de cuplaj, eficienta ecranului si impedanta de transfer.

FTP ofera flexibilitatea UTP si eficienta de ecranare a STP
Cablarea universala cu FTP este independenta de aplicatie. Astazi, multe aplicatii necesita cablare in perechi torsadate cu ecran din folie de aluminiu. Pentru a evita emisiile electromagnetice si pentru a creste imunitatea echipamentelor IT, fara a fi necesara implementarea unor tehnici speciale de filtrare, producatorul poate impune reguli de instalare pentru echipamentul sau. Una dintre aceste reguli poate fi utilizarea de cabluri ecranate. Echiparea card-urilor de computer cu conectoare ecranate, utilizata din ce in ce mai des, se justifica desi instalatorul are posibilitatea sa nu tina seama de aceste instructiuni, riscind astfel degradarea performatelor sistemului. In CE, din ianuarie 1996, un astfel de instalator risca sa isi piarda libertatea (conform regulamentelor europene referitoare la EMC - Compatibilitate Electromagnetica). In afara Comunitatii Europene, regulamentele fiind mai putin severe, un astfel de instalator risca sa-si nemultumeasca clientii. In ambele situatii, insa, instalatorul este cel care pierde.
Chiar si echipamentele proiectate cu filtre si electronica robusta, la interfata beneficiaza de cablarea ecranata cu folie. Cimpul electromagnetic din zona trebuie filtrat, disipat si compensat in aparat. Tensiunea ce apare pe interfata costisitoare "baraj protector" se poate micsora prin aplicarea unui filtru acustic. In plus, aceste filtre pot fi eficiente impotriva zgomotului indus, dar sunt incapabile sa rezolve problemele generate de descarcarile electrostatice si de cimpurile magnetice puternice induse de trasnete.
Filtrele moderne sunt proiectate pentru a elimina semnalele de mod comun (neechilibrat) si pentru a atenua semnalul diferential (echilibrat), acestea fiind inseparabile.
Cablarea FTP este, de asemenea, independenta de mediu. Promotorii cablarii UTP sustin ca zgomotul electromagnetic este anulat prin echilibrarea cablului pentru ca interferentele electromagnetice - EMI -, sunt mai intii culese de cablarea UTP si apoi neutralizate de un mecanism ingenios. Deci, ecranarea actioneaza asupra cauzelor pe cind filtrarea asupra efectelor. Este stiut insa ca este mai bine sa prevenim decit sa vindecam. Este posibil ca pasul de rasucire (si filtrarea) sa nu protejeze impotriva noilor tipuri de EMI. Pina acum a functionat, dar se anunta o noua generatie de aplicatii si, cu acestea, evident, apar noi tipuri de poluare a mediului.
Tehnologia CMOS actuala (40 ns rise time) folosita in circuitele integrate, sub presiunea unei cereri de crestere a vitezei de transfer a datelor, va fi inlocuita de tehnologii noi cu timpi de lucru mai mici (0.5 ns). Aceasta implica un spectru de frecventa mai larg, independent de viteza de transfer a datelor. Vitezele mai mari de transfer si un spectru mai larg creeaza noi probleme si fac ca sursele de EMI sa radieze mai eficient. Mai mult decit atit, pentru a ne indeplini indatoririle zilnice, din ce in ce mai multa electronica ne va sta alaturi, pe birouri. Astfel, si mai multe cimpuri electromagnetice de frecvente mai inalte vor polua mediul.

De fapt o cablare ecranata este mai echilibrata decit una neecranata. Producerea cablului FTP necesita mai multa experienta, dar instalatorul nu mai trebuie sa tina cont de o serie de fenomene adiacente pe timpul instalarii. Solutiile aferente problemelor legate de interferenta electromagnetica s-au gindit in timpul proiectarii cablului. Ca atare, cerintele de instalare pentru cablarea FTP sunt mai putin drastice decit pentru UTP. Distanta minima dintre liniile de alimentare cu tensiune si cablurile de date sunt de aproape trei ori mai mari pentru UTP decit pentru FTP.

COMPONENTELE UNUI SISTEM DE CABLARE STRUCTURATA

Sistematizarea sistemelor de cablare structurata face obiectul mai multor standarde, cum ar fi: TIA / EIA 568A si ISO / IEC 11801. Desi toate standardele se refera la elemente componente similare, modul de organizare al lor pe subansamble este diferit. Este vorba deci numai de organizarea formala pe subansamble si nu de rolul func]ional al elementelor componente sau de caracteristicile lor (blocurile de conexiuni ale unui sistem de cabluri pot fi considerate ca facind parte fie din sistemul de cabluri respectiv fie din sistemul de interconectare al cablurilor).

In cele ce urmeaza sunt descrisi pe scurt termenii ce definesc subansamblele unui sistem de cablare asa cum sun ei folositi in documentatia proiectului si cum am considerat ca este logic atit prin prisma modului de executie al lucrarii cit si prin prisma elementelor cu care interactioneaza utilizatorii sistemului.

In functie de complexitatea sistemului unele subansamble pot sa nu existe.



Studiu de caz: CABLARE STRUCTURATA

O orientare fireasca spre surse alternative de documentare la UMF Timisoara.

De Nicolescu Gabriel

Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara, urmarind pastrarea unui standard Inalt al procesului de Invatamânt si care sa tina In permanenta cont de orientarile internationale In domeniu, a hotarât implementarea unei retele de calculatoare.

Reteaua realizeaza conexiunea Intre statiile de lucru aflate In dotarea Universitatii, oferind posibilitatea rularii unor aplicatii In timp real, In care imaginile si sunetul au un rol preponderent.

In domeniul Invatamântului superior medical, necesitatea completarii cunostintelor studentilor prin studiu individual, pe baza unei bibliografii, este un fapt binecunoscut. Bibliotecile, având un numar finit de carti, pot sa satisfaca partial materialul bibliografic. Situatia devine Inca mai critica In cazul tratatelor de referinta aflate Intr-un singur exemplar In colectia acestora, sau a celor foarte solicitate.

Apare deci fireasca orientarea spre surse alternative de documentare. Intre acestea se distinge de departe, din punct de vedere a resurselor practic nelimitate, Internetul. Utilizind un browser de Web, se pot vizualiza date despre orice subiect medical, provenind din surse diferite. Astfel,utilizatorii Isi pot crea o imagine completa despre obiectul studiat si, In plus, datorita reactualizarii frecvente a site-urilor, pot fi In permanenta la curent cu cercetarile aflate In derulare si rezultatele lor.

Reteaua realizeaza conexiunea Intre statiile de lucru aflate In dotarea Universitatii si un furnizor de servicii Internet. In paralel, s-a urmarit posibilitatea de a fi partajate date si periferice Intre catedrele si serviciile auxiliare Universitatii. De asemenea, ea trebuie sa permita rularea unor aplicatii In timp real In care imaginile si sunetul au un rol preponderent, (videoconferinta). S-a luat In calcul si integrarea avatarurilor VRML In site-urile de Web ale urmatorilor ani, si deci capabilitatea utilizatorilor de a fi implicati prin intermediul realitatii virtuale, In simulari de interventii chirurgicale si de urgenta.


PROIECTAREA

La proiectare s-a tinut cont de doua aspecte: realizarea unor retele locale In sapte cladiri si interconectarea acestora.

Deoarece statiile de lucru aflate In dotarea Universitatii sunt calculatoare compatibile IBM PC, marea lor majoritate utilizând ca sistem de operare Windows 95, s-a optat pentru retea Ethernet, corespunzând standardelor EIA/TIA 586.

Au fost luate In considerare diferite moduri de conectare fizica a calculatoarelor si cladirilor: cablu coaxial subtire, cablu coaxial gros, cablu torsadat cat.5, fibra optica.

Datorita situatiei concrete Intâlnite la fata locului: numar mare de posturi de lucru, distante, zgomote electromagnetice (linii de tramvai, prezenta In zona a unui post de radio si de televiziune), siguranta In functionare, posibilitati de upgrade si extindere ulterioara, am hotarât cablarea interioara cu cablu torsadat categoria 5 si interconectarea cladirilor cu fibra optica.

In cazul cablului torsadat, specificatiile tehnice sunt clare si ele au fost aplicate Intocmai. Pentru fibra optica exista optiunile fundamentale: singlemode si multimode.

Este stiut ca latimea de banda a unei fibre optice cu lungimea de 100 de metri, In cazul celei multimode este de 1 GHz, iar a celei singlemode este mai mare de 100 GHz. Deoarece In retelele de calculatoare, fibra optica multimode este cel mai folosit tip, majoritatea echipamentelor de conversie a semnalului electric In optic (transceivere), sunt proiectate pentru a utiliza conectori destinati acestui tip de fibra.

Analizând raportul pret / performante, am optat pentru fibra optica multimode cu dimensiunea miezului de 62,5 / 125 micrometri, conectori optici ST, si transceivere furnizate de firma D-Link.

Miezul fibrei este protejat Impotriva coroziunii, solventilor, factorilor abrazivi, etc. de mai multe mantale. Una dintre acestea, formata din fire de Kevlar aramid, confera fibrei rezistenta la solicitari mecanice. Stratul exterior determina rezistenta la incendii. Deoarece, la interconectarea cladirilor cuprinse In proiect am urmat trasee aeriene, (cablul optic fiind suspendat) cu puncte de sprijin pe stâlpii de iluminat stradal, am folosit un model ce are Incorporat si un cablu otelit pentru autoportanta.

Conectorii sunt foarte importanti In functionarea ansamblului, prin rolul lor de a alinia foarte precis doua segmente de fibra Intr-o jonctiune. Orice eroare de aliniere se traduce prin atenuari puternice In semnalul luminos si, In cel mai defavorabil caz, prin pierderea acestuia. Pierderile pentru un conector bine instalat pot sa se situeze In jur de 0,3 dB, cu toate ca standardele permit o atenuare de 0,75 dB. Urmarind sa obtinem atenuari cât mai mici, am utilizat conectori ST cu rasina epoxidica In locul celor cu crimpare directa. Am acordat mare atentie pregatirii miezului pentru mufare si slefuirii sale ulterioare.

Transceiverele folosesc LED-uri pentru conversia semnalului electric In optic. Lungimea de unda nominala a luminii emise de LED este de 850 nanometri, iar largimea spectrului este de 40 nanometri. In aceste conditii, rezulta o atenuare de maxim 2,72 dB / kilometru.

Din punct de vedere al echipamentelor active am optat pentru o structura ierarhica, piramidala, In care componentele aflate In zonele superioare ale piramidei: switch-uri, hub-uri, au facilitati de management, utilizând SNMP (Simple Network Management Protocol) si RMON (Remote Monitor), un standard al SNMP (RFC 1757). SNMP a fost initial dezvoltat pentru controlul echipamentelor care alcatuiau infrastructura Internetului si a devenit protocolul "de facto" In managementul de retea. Acesta aduna informatii specifice retelelor Ethernet cu privire la coliziuni, pachete care sunt prea lungi sau prea scurte. De asemenea, administratorul de retea poate colecta informatii despre volumul pachetelor si traficul total, sub forma de statistici pe un interval specificat, si poate salva aceste rezultate pentru examinari ulterioare.


Echipamentele

Analizând oferta acestor produse Impreuna cu conducerea universitatii, am ales gama de produse ale firmei D-Link. Softul de management, intitulat D-View, are o interfata grafica care, chiar si pentru un administrator de retea mai putin experimentat este usor de utilizat. Este capabil sa identifice singur topologia retelei. Prezinta harta retelei Intr-un set de ferestre cu mai multe niveluri, In care obiectele (dispozitivele gestionate) pot fi deplasate "tragându-le" cu mouse-ul. De asemenea In acelasi mod poate fi deplasat un grup Intreg de obiecte Inlantuite logic Intr-o subretea. Astfel Intreaga structura ierarhica a retelei poate fi modificata. Pot fi atribuite prioritati diferite privind accesul anumitor porturi In retea. In cadrul unei singure harti pot fi reprezentate si deci controlate mai mult de 100 de dispozitive. In fereastra principala administratorul este semnalizat despre eventualele congestii si mesaje de eroare. Alte informatii prezentate se refera la controlul porturilor, lista utilizatorilor si gradul de Incarcare a retelei. Pentru a nu putea fi utilizat decât de administratorul de retea, la Incarcare este solicitat numele utilizatorului si parola de acces.

Pentru baza piramidei s-au folosit hub-uri fara management soft, produse de firma Micronetwork.

Serverul de Internet este conectat pe 100 Mbps cu un Switching Hub 100/10Mbps. In continuare, un Hub Master gestioneaza activitatea altor patru Hub-uri Slave. In cladirile conectate prin intermediul fibrei optice la serverul de Internet, s-a prevazut câte un hub Micronetwork.

Toate cladirile In care s-a executat operatia de cablare sunt situate In zona centrala a orasului. Medicina Experimentala si cladirea Catedrei de Farmacologie se bazeaza pe o structura de rezistenta din beton, cu pereti realizati din blocuri prefabricate. Celelalte fac parte din salba de cladiri vechi, având o arhitectura impunatoare, cu ziduri care nu In rare ocazii au grosimi de aproape un metru. Pentru a reusi sa se execute strapungerile s-au folosit utilaje profesionale, burghie cu cap vidia, cel mai lung dintre ele având o lungime de 120 de centimetri.

Cablurile sunt protejate de canale de cablu din PVC, montate aparent pe perete. Acestea sunt ignifuge si au un aspect placut.

Cantitativ, pentru realizarea Intregului proiect s-au folosit:

Este interesant de remarcat ca, datorita modului de proiectare, a stabilitatii si performantelor In functionare ale retelei, In Universitatea de Medicina si Farmacie Timisoara au fost dezvoltate noi aplicatii specifice, de exemplu laboratoare de examinare asistata.

In prezent, exista o rezerva de extindere de minim 25 % prin adaugarea unor ramuri noi, precum si posibilitatea upgrade-ului 10-100 Mbps cu costuri reduse. Totodata, In functie de necesitati, structura retelei poate fi remodelata prin schimbarea ierarhiei componentelor si conectarea unora suplimentare.